Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

International Summer School Etkinliği Sona Erdi

Orman Fakültemiz tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Yaz Okulu etkinliğimiz 6 Ağustos tarihinde sonuçlanmıştır.

8. International Summer School “Tree Rings, Climate, Natural Resources, and Human Interactions” etkinliği 25 Temmuz - 6 Ağustos 2022 tarihleri arasında Orman Fakültesinde gerçekleştirildi. Yaz okuluna The University of Arizona (USA) üniversitesinden Prof. Dr. Ramzi TOUCHAN ve Prof. Dr. Dave MEKO eğitmen olarak katıldı. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen yaz okuluna Pakistan, Gürcistan, Hindistan, Filipinler, İspanya, Romanya ve Türkiye'den 10 katılımcı iştirak etti. Yaz okulu kapsamında dendrokronoloji teknikleri tanıtıldı ve klimatoloji, ekoloji ve doğal kaynak yönetimindeki rolü uygulamalı olarak anlatıldı.

Katılımcılar, Araç Orman İşletme Müdürlüğü, Karkalmaz İşletme Şefliği Sunananın Barakası mevkiinde arazi çalışması gerçekleştirdi. Arazi çalışmasında katılımcılar iki gruba ayrıldı. A grubu, yağış ve sıcaklığın yaz odunu, ilkbahar odunu ve toplam yıllık artım ile ilişkisini araştırmak için genç ağaçlardan artım kalemleri aldı. B grubu ise, Palmer Kuraklık Şiddet İndeksi'ni (Palmer Drought Severity Index (PDSI)) yeniden oluşturmak için yaşlı ağaçlardan artım kalemleri aldı. Her grup 15 ağaçtan ve her ağaçtan iki artım kalemi olmak üzere toplam 30 ağaçtan 60 artım kalemi aldı. Artım kalemleri katılımcılar tarafından standart dendrokronolojik teknikler kullanılarak hazırlandı ve tarihlendirildi. Yıllık halka genişliği 0,01 mm hassasiyetle CooRecorder isimli yazılımla ölçüldü. Tarihlendirme doğruluğu COFECHA programı kullanılarak yapıldı ve kronolojileri standartlaştırmak için ise ARSTAN programı kullanıldı. Yaz okulu sonunda, elde edilen sonuçlara ilişkin bilgiler iki grup tarafından sunuldu. Elde edilen sonuçlara göre genç ağaçlarda Temmuz yağışları ile yaz odunu arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edildi. Yaşlı ağaçlar için ise Palmer Kuraklık Şiddet İndeksi geliştirildi. Gerçekleştirilen yaz okulu kapsamında elde edilen bulgular uluslararası dergilerde yayınlanmak üzere değerlendirilecektir.

Bu yaz okulunun gerçekleştirilmesine katkı sağlayan TÜBİTAK’a Orman Genel Müdürlüğü’ne, Orman Mühendisleri Odası’na, Kastamonu Entegre’ye, Akra Ormancılık Mühendislik’e teşekkür ederiz.

01

07

10

16

19

48